Termeni si conditii

BOOKSTER

1. Definitii

BOOKSTER – este marca inregistrata si denumirea comerciala sub care functioneaza societatea Bookster Experience SRL, persoana juridica, cu sediul in Bucuresti, Drumul Sabareni nr. 24-26, Corp Administrativ, Parter, Sector 6, Romania, avand codul de inregistrare fiscala 43370198, inregistrata la Registrul Comertului sub nr. J40/16111/2020, si reprezinta o platforma de intermediere, conectare, personalizare, facilitare si promovare a accesului la lectura intre cititori si diversele biblioteci inscrise in platforma www.bookster.ro.

Utilizator - orice persoana fizica inregistrata pe Site care, prin crearea si/sau utilizarea unui Cont, are sau obtine acces la Continut, prin orice mijloc de comunicare pus la dispozitie de catre Bookster (electronic, telefonic, etc.).

Angajator – orice entitate de drept public sau privat, cu sau fara personalitate juridica, care angajeaza sau colaboreaza cu Utilizatori si care a semnat un contract cu Bookster pentru utilizarea Platformei Bookster in beneficiul angajatilor sau colaboratorilor sai.

Biblioteca/Biblioteci – bibliotecile cu care Bookster colaboreaza si care sunt inscrise in Platforma Bookster, considerate impreuna sau individual in functie de context.

Cont – sectiunea din Site creata in baza unei adrese de e-mail si a unei parole, care permite Utilizatorului acces la Site si care contine informatii despre Utilizator si istoricul Utilizatorului in Site.

Pagina de profil – sectiune din Cont in care sunt afisate informatii despre activitatea Utilizatorului pe Site (data inregistrarii, Materiale citite, Wishlist, etc.). Pagina de profil poate fi:

  • Publica: orice Utilizator o poate vizualiza daca face o cautare dupa numele titularului Contului sau are un link direct.
  • Privata: poate fi vizualizata numai de titularul Contului. Utilizatorul are posibilitatea de a-si seta Pagina de profil ca fiind Privata oricand, direct din Contul sau.

La crearea Contului, Pagina de profil este setata in mod automat (by default) in modul Public. Accesand sectiunea „Confidentialitate” din Pagina de profil, aceasta setare poate fi modificata de Utilizator.

Wishlist – pagina web din Pagina de profil in care Utilizatorul poate adauga Materiale pe care le considera a fi preferate si pe care, ulterior, le poate accesa.

Site sau Platforma Bookster – domeniul si website-ul www.bookster.ro si subdomeniile acestuia.

Imprumut – operatiunea prin care un Material din colectiile Bibliotecilor prezente in Platforma Bookster ii este pus la dispozitie Utilizatorului pentru lectura, ca urmare a exprimarii intentiei Utilizatorului de a lectura respectivul Material pus la dispozitie de Biblioteca, prin comandarea respectivului Material pe Site, cu obligatia Utilizatorului de a returna Materialul imprumutat si conform termenilor si conditiilor de imprumut ale Bibliotecii disponibile in Sectiunea 16 de mai jos; solicitarea de Imprumut este transmisa prin intermediul Platformei Bookster catre Biblioteca, Bookster asigurand astfel comunicarea dintre Utilizator si Biblioteca.

Materiale – carti, articole tiparite, articole online, e-book-uri, audiobook-uri, studii de caz sau video-uri de la diverse Biblioteci, prezentate si disponibile a fi imprumutate de la Biblioteci prin intermediul Platformei Bookster.

Campanie – actiunea Bookster de a derula initiative de comunicare in scopul incurajarii lecturii printre Utilizatori.

Continut - orice element existent sau prezentat pe Site, sau in orice comunicari transmise de Bookster, inclusiv texte, imagini, elemente video, etc.

Recenzie - o evaluare scrisa de catre Utilizator a unui Material, redactata pe baza experientei personale dupa lecturarea Materialului respectiv, si in baza capacitatii acestuia de a comunica observatii calitative legate de continutul unui Material parcurs.

Rating – modalitate de exprimare a gradului de satisfactie a unui Utilizator fata de un Material. Rating-ul se exprima sub forma de stele, fiecare Material putand primi un punctaj de la o stea, la zece stele.

Comentariu – apreciere sau observatie cu scop critic, pe marginea unei Recenzii sau a unui alt comentariu.

Document – prezentii Termeni si Conditii si orice documente incorporate in acestia si/sau la care acestia trimit sau fac referire in mod expres, inclusiv, fara a se limita la, termenii si conditiile de abonament si de imprumut ale Bibliotecilor mentionate in Sectiunea 16 de mai jos.

Newsletter – mijloc de informare periodic, exclusiv electronic, respectiv posta electronica (e-mail), SMS, telefonic, pe Site ori alta platforma sau orice alta forma de comunicare, asupra Materialelor si/sau a Campaniilor desfasurate de Bookster intr-o anumita perioada si/sau asupra Continutului, Site-ului, unor produse sau servicii ale Bookster, transmise exclusiv in scop informativ, fara a naste obligatii sau angajamente in sarcina Bookster.

Specificatii – toate specificatiile si/sau descrierile Materialelor asa cum sunt precizate in descrierea acestora de pe Site.

2. Documente Contractuale si Contul de Utilizator

2.1. Prin inregistrarea pe Site si, ulterior, prin fiecare utilizare a Contului (inclusiv plasarea unui Imprumut), Utilizatorul este de acord cu si consimte in mod expres la toate prevederile din prezentul Document (asa cum se gasesc ele pe Site la momentul utilizarii curente), Document care guverneaza relatia dintre Utilizator si Bookster. Utilizatorul are de asemenea obligatia de a respecta legea aplicabila pentru orice utilizare a Site-ului. Orice Imprumut realizat de Utilizator va fi guvernat de acest Document si de termenii si conditiile Bibliotecii de la care este imprumutat Materialul respectiv disponibile in Sectiunea 16 de mai jos, ambele in forma in vigoare la momentul efectuarii Imprumutului. Acceptarea acestui Document are loc prin bifarea sectiunii „Sunt de acord cu Termenii si Condițiile” la momentul crearii/accesarii pentru prima data a Contului. Daca Utilizatorul nu este de acord cu respectarea acestui Document, nu va putea folosi Platforma Bookster si nu va putea efectua Imprumuturi.

2.2. Bookster isi rezerva dreptul de a modifica oricand Documentul, in mod unilateral, comunicand Utilizatorului modificarile intervenite printr-un mesaj pop-up/banner pe Site, cu exceptia modificarilor mentionate in art 16.1 care nu vor fi comunicate Utilizatorilor. Modificarile Documentului intra in vigoare in 5 (cinci) zile de la data comunicarii, cu exceptia modificarilor care nu au un impact asupra relatiei cu Utilizatorul, si a modificarilor mentionate in art. 16.1. care vor intra in vigoare imediat ce sunt publicate sau la data indicata de Biblioteca respectiva, dupa caz. Prin continuarea utilizarii Contului dupa respectivul termen, Utilizatorul isi exprima acordul cu privire la versiunea Documentului disponibila pe Site la momentul fiecarei utilizari (de ex. logare in Cont, imprumut Material, participare la Campanie etc.), acceptand astfel modificarile operate asupra Documentului. In cazul in care Utilizatorul nu este de acord cu modificarile la Document, va putea oricand in termenul de 5 (cinci) zile mentionat mai sus sa renunte la Contul sau, cu obligatia de a returna orice Materiale imprumutate de indata (fara a mai beneficia de termenul de returnare a Imprumutului acordat inainte de renuntare). Cu exceptia modificarilor care nu au un impact asupra relatiei cu Utilizatorul si a modificarilor mentionate in art. 16.1. care vor intra in vigoare imediat ce sunt publicate sau la data indicata de Biblioteca respectiva, dupa caz, orice noua versiune a prezentului Document este opozabila Utilizatorilor de la data afisarii ei pe Site, dupa expirarea termenului de 5 (cinci) zile de la data comunicarii catre Utilizatori. Utilizatorul poate sa isi salveze o copie a acestui Document valabil la data la care a utilizat Site-ul. Acest Document este incheiat pe durata nedeterminata si este aplicabili pe intreaga perioada in care Utilizatorul utilizează Platforma Bookster.

2.3. Relatia dintre Utilizator si fiecare Biblioteca de la care Utilizatorul imprumuta un Material va fi guvernata de termenii si conditiile de imprumut ale Bibliotecilor. Prin acceptarea prezentului Document, Utilizatorul este de acord si consimte la toate Regulamentele de functionare ale Bibliotecilor, respectiv termenii si conditiile de imprumut si abonament ale acestora („Termenii si Conditiile Bibliotecilor”), care sunt incorporate in acest Document in orice moment in Sectiunea 16 de mai jos. Utilizatorul va fi notificat suplimentar cu privire la posibilitatea consultarii Termenilor si Conditiilor unei Biblioteci cu ocazia primului Imprumut de la respectiva Biblioteca. Termenii si Conditiile Bibliotecilor vor guverna exclusiv relatia dintre Utilizator si Biblioteci iar Termenii si Conditiile unei Biblioteci vor fi aplicabili de fiecare data cand Utilizatorul realizeaza un Imprumut de la Biblioteca respectiva.

2.4. Utilizatorul isi poate retrage oricand acordul cu privire la aplicabilitatea prezentului Document in ceea ce il priveste, in mod expres, printr-un e-mail trimis la adresa citesc@bookster.ro, intelegand ca prin retragerea acordului va pierde accesul la Cont si la Continut, Contul sau urmand a fi inchis. Printr-un e-mail transmis la adresa de mai sus, Utilizatorul poate solicita si inchiderea Contului sau de Utilizator.

2.5. Utilizatorul este de acord ca Bookster are dreptul de a modifica in orice moment Continutul, Platforma Bookster sau specificatiile tehnice ale oricarei functionalitati sau aspect al Platformei Bookster, la discretia exclusiva a Bookster, fara a notifica Utilizatorul in prealabil, cu respectarea prevederilor din acest Document, daca modificarea conduce la o modificare si a acestui Document. Orice functionalitati si/sau servicii noi ce vor fi oferite de Bookster pe Site vor face, de asemenea, obiectul acestui Document care se va aplica si cu privire la acestea. In plus, Utilizatorul accepta faptul ca astfel de modificari pot duce la imposibilitatea accesarii temporare a Site-ului si ca Bookster are dreptul de a inceta operarea acestui Site pentru o perioada scurta de timp, fara acordarea unor compensatii catre Utilizatori.

2.6. Utilizatorul isi poate crea/accesa Contul pe Platforma Bookster si poate accesa Continutul de pe Site si Imprumuta Materiale daca Angajatorul sau a achizitionat serviciile puse la dispozitie de Bookster sau daca Utilizatorul face parte din categoria de persoane fizice carora Bookster doreste sa la acorde acces gratuit la Platforma Bookster, din considerente de responsabilitate sociala (a se vedea art. 2.7 de mai jos). In cazul Utilizatorilor care au acces la serviciile Bookster in baza unei colaborari cu Angajatorul lor sau o alta entitate, Utilizatorul isi poate crea/accesa Contul pe Platforma Bookster, utilizand adresa de e-mail conform intelegerii dintre Bookster si Angajator. Dupa crearea Contului, Utilizatorul va primi un e-mail de la Bookster cu un link de confirmare pentru a-si valida adresa de e-mail. Daca Angajatorul inceteaza colaborarea cu Bookster, sau Utilizatorul indiferent de motiv, nu isi mai desfasoara activitatea in cadrul respectivului Angajator, Bookster poate retrage imediat accesul Utilizatorului la Contul sau si poate inchide Contul. In acest caz, in afara unor situatii exceptionale cand Bookster poate decide in mod expres acordarea accesului in continuare la Site, activitatea Utilizatorului aferenta Contului sau va mai fi disponibila o perioada limitata (3 ani de la data inchiderii contului) pentru situatia in care Utilizatorul primeste din nou acces prin intermediul oricarui Angajator la serviciile Bookster. In acest caz punctual, istoricul Utilizatorului inregistrat in platforma Bookster poate fi transferat catre adresa de e-mail mentionata de Utilizator.

2.7. In anumite cazuri sociale (concret, in cazul unor persoane defavorizate si anumitor organizatii non-guvernamentale sau asociatii ce sprijina educatia sau comunitatile defavorizate), Bookster poate la discretia sa, sa creeze un Cont gratuit pentru anumiti Utilizatori care se afla in situatii speciale, si sa le acorde acestora acces la serviciile sale, chiar si in absenta unei relatii de colaborare cu un anumit Angajator/entitate, in conditiile comunicate de Bookster. Si in acest caz, Utilizatorii vor trebui sa respecte prezentul Document, Termenii si Conditiile Bibliotecilor, legea aplicabila si orice alte indicatii sau conditii transmise de Bookster atunci cand folosesc Site-ul.

2.8. Pentru a folosi Platforma Bookster si pentru a crea/utiliza un Cont, Utilizatorii trebuie sa aiba peste 18 ani. Prin acceptarea acestui Document (in forma disponibila pe Site la data accesarii Platformei Bookster), Utilizatorul declara ca are cel putin varsta de 18 ani. Detinerea unui Cont pe Platforma Bookster de catre Utilizatori care nu au vârsta de 18 ani implinita este interzisa.

3. Politica de Imprumuturi de la Biblioteci

3.1. Utilizatorii pot efectua Imprumuturi de la Biblioteci, in limita stocului disponibil pentru fiecare Material in cadrul Bibliotecilor care au inregistrat Materialul respectiv in Platforma Bookster. Toate Materialele prezentate pe Site apartin Bibliotecilor cu care Bookster colaboreaza, astfel ca Bookster actioneaza doar ca un intermediar in relatia Utilizatorului cu Bibliotecile inscrise pe Site. Bookster nu împrumută, nu sub-împrumută și nu este implicat în niciun fel în operațiunea juridică de împrumut a Materialelor, care se realizează exclusiv de și sub răspunderea exclusivă a Bibliotecii. In mod particular si fără a aduce atingere caracterului general al prevederilor de mai sus, pentru evitarea oricărui dubiu, Intermediarul nu este implicat in niciun fel in operațiunea juridica de împrumut a Materialelor in format digital ale Bibliotecii, acestea aflându-se disponibile pentru acces pe Platforma Bookster doar in scop de a facilita accesul Utilizatorilor la aceste Materiale, insa aceste Materiale raman proprietatea Bibliotecii si sunt împrumutate Utilizatorilor exclusiv de Biblioteca. Utilizatorul incheie in mod direct un contract de Imprumut cu Biblioteca, prin plasarea comenzii de Imprumut la Biblioteca respectiva, cu acceptarea Termenilor si Conditiilor Bibliotecii. Raspunderea privind Materialele imprumutate apartine exclusiv Bibliotecilor si Utilizatorilor. Bookster asigura livrarea Materialelor imprumutate de la Biblioteca la Utilizator si invers, prin mijloace proprii sau prin intermediul unor companii de curierat colaboratoare.

3.2. Bookster poate de asemenea sa organizeze Campanii pentru Utilizatori. Comunicarea cu Bookster se poate realiza prin interactiunea directa cu reprezentantii sai sau prin intermediul adreselor mentionate la sectiunea “Scrie-ne” din Site. Bookster are libertatea de a gestiona informatiile primite fara a fi nevoit sa aduca justificari pentru modul in care primeste, proceseaza si solutioneaza orice astfel de comunicari. Orice comunicare cu Bibliotecile legata de Materialele imprumutate prin Platforma Bookster va fi realizata prin intermediul Bookster, care va actiona ca intermediar si va transmite mai departe informatiile catre Biblioteci.

3.3. Prin Site, Bookster doreste sa acorde Utilizatorilor acces la informatiile despre Materialele puse la dispozitie de catre Biblioteci. Bookster poate publica pe Site informatii despre Materialele detinute de diversele Biblioteci si/sau despre Campanii initiate de catre Bookster intr-o anumita perioada de timp. Materialele vor fi disponibile intotdeauna in limita stocului disponibil comunicat de Biblioteci. Bookster solicita Bibliotecilor sa furnizeze informatii despre Materiale actualizate periodic pentru a le face disponibile pe Site, inclusiv informatii privind stocurile, insa este posibil ca acestea sa nu fie actualizate pe Site in orice moment in care Utilizatorul acceseaza Site-ul. In acest caz, Bookster este exonerat de orice raspundere pentru acel Continut, iar in cazul in care Materialul nu este in stoc, Utilizatorul poate inscrie acel Material in Wishlist-ul sau pentru a fi Imprumutat cand este disponibil.

3.4. Fiecare Cont are un caracter individual, deci poate fi folosit doar de catre si in folosul Utilizatorului pe numele caruia a fost creat. Utilizatorul nu va divulga detaliile de acces ale Contului catre alte persoane si nu va folosi Contul in interesul sau beneficiul unor terte parti. Utilizatorul accepta acest lucru si intelege ca nerespectarea acestei obligatii poate duce la anularea de catre Bookster a Contului si la pierderea de catre Utilizator a accesului la Site si la Continut. Utilizatorul este responsabil pentru pastrarea confidentialitatii datelor sale de acces in Cont.

4. Cesionarea si Subcontractarea

4.1. Bookster poate cesiona si/sau subcontracta in tot sau in parte catre o terta parte activitatea ce tine de intermedierea Imprumuturilor de la diverse Biblioteci, cu informarea ulterioara a Utilizatorului, nefiind necesar acordul acestuia.

4.2. De asemenea, Bookster va putea cesiona acest Document sau drepturile sau obligatiile sale ce rezulta din acesta fara a fi necesar un acord suplimentar din partea Utilizatorului, acesta fiind considerat acordat prin acceptarea acestui Document.

4.3. Utilizatorul nu va putea cesiona acest Document sau drepturile sau obligatiile sale ce rezulta din acesta, fara acordul prealabil scris al Bookster.

5. Drepturi de Proprietate Intelectuala si Industriala

5.1. Continutul, asa cum este definit in preambul, incluzand dar fara a se limita la logo-uri, desene, modele, design, marci, nume de domeniu, reprezentari stilizate, scheme sau lucrari grafice, simboluri comerciale, imagini statice, imagini dinamice, text si/sau continut multimedia prezentate pe Site, know-how, prezentari, statistici, chestionare, schite, materiale care au legatura cu capacitatile functionale, operationale si/ sau de performanta ale Site-ului, si toate drepturile de proprietate intelectuala si industriala si alte drepturi similare nascute sau care se pot naste asupra acestora apartin in exclusivitate Bookster, sau sunt utilizate de Bookster exclusiv in temeiul unor licente acordate de titularii acestor drepturi. Prin utilizarea Platformei Bookster, Utilizatorul este de acord ca nu dobandeste niciun fel de drepturi sau licente cu privire la Platforma Bookster si/ sau Continut, cu exceptia dreptului limitat de a utiliza Platforma Bookster in conformitate cu acest Document.

5.2. Utilizatorului nu ii este permisa copierea, distribuirea, publicarea, transferul catre terte parti, modificarea si/sau altfel alterarea, traducerea in orice limba, utilizarea in orice scop a oricarui Continut (altul decat acela de a imprumuta Materialele), expunerea, includerea oricarui Continut in orice alt context decat cel original ori altfel in afara Site-ului, indepartarea insemnelor specifice care marcheaza dreptul de autor al Bookster asupra Continutului precum si participarea la sau facilitarea in orice mod a transferului, vanzarii, distributiei oricaror materiale realizate prin reproducerea, modificarea sau afisarea Continutului, altfel decat cu acordul prealabil, scris si expres al Bookster.

5.3. Orice Continut la care Utilizatorul are si/sau obtine acces prin orice mijloc, se afla sub incidenta regulilor de utilizare si obligatiilor instituite prin prezentul Document, cu exceptia cazului in care Continutul este insotit sau precedat de un acord de utilizare specific si valid incheiat intre Bookster si Utilizator si, in toate cazurile, fara nicio garantie asumata de Bookster cu privire la respectivul Continut.

5.4. In cazul in care Bookster confera Utilizatorului dreptul de a utiliza un anumit Continut, acest drept se limiteaza exclusiv la respectivul Continut definit prin acord, numai la scopul, forma sau modalitatea de utilizare descrise si numai pe durata de valabilitate a respectivului acord, cu conditia ca respectivul Continut sa fie mentinut pe Site in toata aceasta perioada, sub rezerva oricaror drepturi ale unor terte parti.

5.5. Niciun Continut transmis catre Utilizator, prin orice mijloc de comunicare (electronic, telefonic etc.) sau la care acesta a avut acces prin accesarea Site-ului, vizitarea si/sau vizualizarea acestuia, nu constituie si nu implica nicio obligatie din partea Bookster fata de Utilizator cu privire la respectivul Continut.

5.6. Este interzisa orice utilizare a Continutului in alte scopuri decat cele permise expres prin prezentul Document sau de acordul de utilizare incheiat intre Bookster si Utilizator, in cazul in care acesta exista.

5.7. Bookster nu isi asuma nicio raspundere fata de Utilizatori sau alti terti pentru legalitatea Termenilor si Conditiilor Bibliotecilor, a activitatii de Imprumut desfasurata de Biblioteci si nici pentru modul in care Materialele respecta drepturile de proprietate intelectuala ale tertilor, Bibliotecile fiind pe deplin responsabile pentru asigurarea conformitatii cu legislatia aplicabila a Termenilor si Conditiilor Bibliotecilor, a activitatii de Imprumut si a Materialelor.

6. Imprumutul de la Biblioteci

6.1. Utilizatorul poate, accesa informațiile privind Materialele Bibliotecilor și poate iniția Imprumuturi de la Biblioteci prin intermediul Site-ului in masura in care exista stoc disponibil pentru Materialele dorite la acestea. Atunci cand Utilizatorul solicita Imprumutul unui anumit Material, Bookster va identifica Biblioteca/Bibliotecile ce au disponibil Materialul pentru imprumut pe baza unui soft de Matching for Reading, iar Utilizatorul va fi informat de data estimata de livrare. Bookster va asigura ulterior livrarea Materialului la Utilizator si returnarea lui la Biblioteca si va informa Utilizatorul cu privire la stadiul Imprumutului solicitat. Confirmarea unui Imprumut va fi facuta de catre Bookster printr-un mesaj afisat in site. Ulterior, Utilizatorul va primi informatiile relevante legate de imprumut si livrare si prin e-mail, la adresa asociata Contului sau in Platforma Bookster. Afisarea Materialelor pe Platforma Bookster este gestionata de Bookster potrivit unor criterii si algoritmi de sortare, disponibile Utilizatorilor pe Platforma Bookster, Utilizatorii putand alege unul dintre aceste criterii pentru filtrarea si selectarea Materialelor.

6.2. Utilizatorul consimte ca Bookster poate sa il contacteze prin orice mijloc pus la dispozitie in prealabil de catre Utilizator, in legatura cu Imprumuturile plasate de Utilizator pe Site. De asemenea, Utilizatorul consimte ca, prin efectuarea unui Imprumut de la o anumita Biblioteca, devine abonat al Bibliotecii respective, in conditiile din Termenii si Conditiile Bibliotecii si accepta sa fie informat despre acest lucru de catre Biblioteca respectiva sau de catre Bookster, la primul Imprumut de la respectiva Biblioteca, aceasta fiind necesara pentru plasarea Imprumutului la acea Biblioteca. In acest scop anumite date cu caracter personal ale Utilizatorilor vor fi transmise catre Biblioteca de la care Utilizatorul realizeaza Imprumutul. Aceste date vor fi pastrate de Biblioteca in baza sa de date si pentru viitoarele Imprumuturi (care vor fi realizate in baza acelui abonament), iar Utilizatorul va detine abonament la respectiva Biblioteca atata timp cat detine un Cont in Platforma Bookster.

6.3. Materialele online vor putea fi consultate direct din Site. Platforma Bookster gazduieste Materialele online, in numele si pe seama Bibliotecilor, pentru a permite Bibliotecilor sa asigure accesul facil Utilizatorilor la aceste Materiale. Pentru Materialele fizice, livrarea Materialelor va fi efectuata conform optiunilor din Site, de regula la adresa de la birou (sediul indicat de Angajator), in termenul comunicat de Bookster sau indicat pe Site pentru fiecare Material. Materialele imprumutate prin intermediul Platformei Bookster vor fi returnate la punctul de retur indicat in Site, in termenul de returnare inscris pe eticheta anexata Materialului. Materialele pot fi returnate si oricand inainte de termenul de returnare. Utilizatorul este raspunzator de Materialele imprumutate prin intermediul Platformei Bookster de la momentul receptionarii si pana la momentul returnarii si se obliga sa le foloseasca exclusiv in scop personal, necomercial si cu respectarea prezentului Document, conform destinatiei lor, sa le mentina intr-o stare si calitate bune, sa aiba grija de ele, sa nu le instraineze, sa nu le greveze cu orice sarcini, sa nu le puna la dispozitia altor persoane (cu exceptia membrilor familiei) si sa le returneze la timp si in forma in care au fost receptionate de Utilizator.

6.4. In cazul in care Bookster inceteaza colaborarea cu o Biblioteca dupa confirmarea unui Imprumut al unui Material de la respectiva Biblioteca catre Utilizator, Bookster va depune toate eforturile pentru a livra respectivul Material catre Utilizator, insa este posibil ca respectiva Biblioteca sa refuze acest lucru, fiind integral raspunzatoare pentru astfel de actiuni.

6.5. Daca Utilizatorul se razgandeste si nu mai doreste sa Imprumute un Material, poate anula respectiva comanda din Cont prin apasarea butonului de „Anuleaza”. Anularea poate fi facuta pana la momentul cand materialul a fost pregatit pentru expediere. De asemenea, daca nu ridica Materialul imprumutat, se va considera ca Utilizatorul a anulat respectivul Imprumut si Bookster va ridica Materialul pentru returnarea catre Biblioteca.

7. Confidentialitate

7.1. Utilizatorul va pastra confidentialitatea informatiilor de orice natura la care are acces in urma accesarii Site-ului sau pe care le furnizeaza in orice alt mod Bookster. Dezvaluirea informatiilor astfel furnizate se va putea face doar in conditiile mentionate in prezentul Document. Utilizatorul este acord sa anunte imediat Bookster daca altcineva i-a accesat Contul fara autorizare.

7.2. Prin publicarea Recenziilor/Comentariilor, Utilizatorul accepta sa faca publice opiniile sale continute in Recenzii si Comentarii si nu se va putea adresa Bookster pentru niciun prejudiciu rezultat din aducerea la cunostinta publica a respectivelor informatii. Utilizatorul consimte si accepta ca prin transmiterea de informatii sau materiale prin intermediul acestui Site – secțiunea Recenzii/Comentarii, Utilizatorul ofera Bookster acces nerestrictionat si irevocabil cu privire la aceste informatii pe care Utilizatorul, in mod voluntar, le posteaza sau le transmite catre Bookster prin intermediul Site-ului. Cu privire la acestea, Bookster va avea dreptul de a utiliza, reproduce, afisa, modifica, transmite si distribui aceste materiale sau informatii, si Utilizatorul este de acord ca Bookster sa poata utiliza liber, in interes propriu, aceste informatii, idei, concepte, know-how-uri sau tehnici pe care Utilizatorul le-a trimis prin intermediul Site-ului. Utilizatorul nu va putea invoca niciun drept de proprietate intelectuala, industriala sau similar asupra continutului sau informatiilor astfel divulgate catre Bookster, inclusiv prin intermediul Site-ului. Bookster nu este tinut de nicio obligatie de confidentialitate fata de informatiile transmise, cu exceptia cazului in care legea prevede altfel.

8. Comunicarea

8.1. Comunicarile dintre Bookster si Utilizator legate de Imprumuturile realizate, utilizarea Site-ului sau a Continutului, si indeplinirea acestor Termeni si Conditii, vor fi efectuate prin intermediul Platformei Bookster (mesaje, notificări, pop-ups etc.) sau prin e-mail sau telefon, la datele de contact furnizate de Utilizator sau asociate Utilizatorului in Platforma Bookster. Utilizatorul va putea oricand sa contacteze Bookster direct la datele de contact indicate pe Site, iar solicitarea va fi preluata de catre personalul Bookster dedicat. Pentru unele comunicari legate de indeplinirea acestor Termeni si Conditii este posibil ca Bookster sa utilizeze si datele de contact ale Utilizatorului, astfel cum au fost acestea furnizate de Utilizator. Orice modificare ulterioara a datelor de contact va trebui actualizata in Cont, in caz contrar comunicarea fiind considerata valabil indeplinita la datele de contact disponibile in Cont. Este posibil ca in unele cazuri curierii contractati de Bookster sa anunte direct Utilizatorul cu privire la stadiul livrarii Materialelor.

8.2. Renuntarea la primirea Newslettere-lor nu are ca efect restrictionarea accesului la Cont, Site sau la Continut, astfel ca termenii si conditiile stabiliti prin prezentul Document vor continua sa se aplice relatiei dintre Bookster si Utilizator. Renuntarea la primirea Newslettere-lor nu exclude transmiterea de comunicari functionale, legate de livrarea Materialelor solicitate de catre Utilizator.

8.3. Newsletterele trimise de Bookster unui Utilizator pot fi personalizate si pot contine link-uri de autologin care, prin simpla lor accesare, conduc catre Contul acelui Utilizator, fara a fi necesara introducerea parolei. Utilizatorul intelege si accepta aceasta particularitate si se obliga sa nu retransmita niciunui tert Newsletterele primite, obligatiile asumate conform art. 3.4. de mai sus continuand sa se aplice integral.

9. Raspunderea

9.1. Bookster nu este responsabil fata de Utilizator pentru niciun prejudiciu cauzat Utilizatorului sau oricarei terte parti ca rezultat al indeplinirii de catre Bookster a oricareia dintre obligatiile sale rezultate din acest Document sau al utilizarii Materialelor. Materialele reprezinta proprietatea Bibliotecilor. Bookster va asigura livrarea Materialelor pe care Utilizatorul a optat sa le imprumute, de la Biblioteci la Utilizator si invers, nefiind in niciun fel raspunzator pentru conformitatea derularii activitatii de imprumut, Imprumutul fiind un raport incheiat si desfasurat exclusiv intre Utilizator si Biblioteca. In particular, fara a aduce atingere generalitatii celor de mai sus, Bookster nu va fi responsabil pentru disponibilitatea Materialelor, acuratetea sau corectitudinea oricaror informatii puse la dispozitie de Biblioteci ori in legatura cu specificatiile, calitatea, conformitatea sau continutul Materialelor. Bookster nu poartă nicio responsabilitate în ceea ce privește calitatea sau caracteristicile Materialelor oferite spre împrumut de Biblioteci. Nicio neconcordanță a Materialelor cu așteptările Utilizatorului nu poate fi imputată catre Bookster. Bookster nu poate fi tras la raspundere pentru nicio intarziere in executarea comenzilor sau imposibilitatea de livrare a Materialelor imprumutate, acestea fiind in responsabilitatea Bibliotecii, cu exceptia cazului in care intarzierea este cauzata exclusiv de transportul realizat prin intermediul Bookster. De asemenea, Utilizatorul va fi direct raspunzator fata de Biblioteca de la care Imprumuta Materialul pentru orice incalcari ale acestui Document, ale Termenilor si Conditiilor Bibliotecii sau ale legislatiei aplicabile.

9.2. Bookster actioneaza ca intermediar intre Utilizator si Biblioteca exclusiv în scopul i) facilitării transmiterii informațiilor relevante de la Biblioteci la Utilizatori în vederea derulării între aceștia a raporturilor contractuale de împrumut și ii) facilitării accesului Utilizatorilor la materialele împrumutate de aceștia de la Biblioteci si nu imprumuta, nu sub-imprumuta si nu este implicat in niciun fel in operatiunea juridica de Imprumut a Materialelor, care se realizeaza exclusiv de si sub raspunderea exclusiva a Bibliotecii. Bookster nu acceptă nicio răspundere față de Utilizator referitoare la executarea contractelor dintre Utilizator și Biblioteca, respectiv respectarea Termenilor si Condițiilor Bibliotecilor, nefiind ținut să suporte sau să repare niciun fel de prejudicii derivând din activitatea de împrumut a Materialelor.

9.3. Prin crearea si/sau utilizarea Contului, Utilizatorul isi asuma raspunderea integrala pentru mentinerea confidentialitatii datelor sale de Cont (username si parola) si pentru gestionarea accesarii Contului, fiind responsabil de activitatea derulata prin intermediul Contului sau chiar daca aceasta este neautorizata.

9.4. Utilizatorul este de acord sa despagubeasca si sa exonereze de raspundere Bookster in cazul unei reclamatii, actiuni, cereri sau alte proceduri desfasurate impotriva Bookster de catre o terta parte, prin suportarea costurilor, daunelor si cheltuielilor (inclusiv a taxelor judiciare) aferente (actuale sau viitoare) de orice natura, directe sau indirecte, in masura in care o astfel de reclamatie, proces, actiune sau alta procedura impotriva Bookster se bazeaza pe sau apare in legatura cu: (i) utilizarea Platformei Bookster de catre Utilizator cu incalcarea acestui Document sau a legii aplicabile; (ii) o pretentie conform careia orice utilizare a Platformei Bookster sau a Materialelor de catre Utilizator (a) incalca orice drepturi de proprietate intelectuala sau orice alt drept al unei terte parti; sau (b) este calomnioasa sau defaimatoare, dauneaza sau cauzeaza prejudicii tertelor parti; sau (iii) orice denaturare sau incalcare a declaratiilor sau garantiilor acordate de Utilizator si prevazute in acest Document.

9.5. Utilizatorul este responsabil pentru informatiile, documentele sau alte bunuri omise in cadrul Materialelor imprumutate. Recomandam utilizatorilor sa acorde o atentie sporita verificarii Materialelor imprumutate inainte de returnarea acestora catre Bookster.

9.6. Referintele din aceasta Sectiune a Documentului privitoare la utilizarea Platformei Bookster sunt considerate a include orice utilizare de catre o terta parte, atunci cand o astfel de terta parte acceseaza Site-ul utilizand Contul Utilizatorului (chiar daca accesarea este neautorizata).

10. Inscrierea de Recenzii si Comentarii

10.1. Utilizatorul poate inscrie Recenzii si Comentarii pe Site. Recenziile pot fi atat pozitive, cat si negative, si se pot referi la caracteristicile unui Material.

10.2. In momentul inregistrarii unei anumite Recenzii/Comentariu pe Site, Utilizatorii acorda Bookster o licenta neexclusiva, pe intreaga durata de protectie prevazuta de legea aplicabila, neconditionata, irevocabila si nelimitata teritorial, prin care dau dreptul Bookster de a utiliza, reproduce, modifica, adapta, publica, traduce, distribui si de a afisa continutul Recenziei sau Comentariului.

10.3. Fiecare Utilizator, atunci cand inscrie o Recenzie/un Comentariu in sectiunile mentionate, se angajeaza sa respecte urmatoarele conditii si obligatii:

  • orice referiri sa fie efectuate doar la caracteristici ale unui anumit Material, evitand informatii care tin de modul desfasurarii Imprumutului de la o anumita Biblioteca;
  • limbajul utilizat sa fie corespunzator, neofensator, fara termeni care pot jigni sau afecta oricare alt Utilizator sau Bibliotecile;
  • de a se asigura ca informatiile introduse reflecta realitatea, sunt corecte, neinselatoare si in conformitate cu legea aplicabila, cu respectarea inclusiv a drepturilor altor parti, drepturilor de proprietate intelectuala si industriala, de autor, marcile sau alte drepturi ale tertilor;
  • aceasta facilitate sa fie utilizata doar pentru a comunica cu privire la un anumit Material de pe Site, fara a face referire la alti operatori economici de orice fel, inclusiv cei care promoveaza vanzarea si cumpararea de produse sau servicii;
  • sa nu furnizeze si sa nu solicite, date cu caracter personal (cum ar fi informatii despre adrese, numere de telefon, adrese de e-mail, nume si/sau prenume etc.) sau orice alta informatie, care pot conduce la identificarea sau determina dezvaluirea acestor date cu caracter personal;
  • este interzisa fraudarea serviciilor puse la dispozitie de catre Bookster, sau inducerea in eroare a Bookster cu privire la originea Comentariilor si Recenziilor, precum si inscrierea de Recenzii/ Comentarii cu continut publicitar sau care sa contina materiale de natura publicitara;
  • Recenzia /Comentariul nu vor fi utilizate ca mijloc de comunicare cu Bookster sau cu Biblioteca; pentru aceasta vor fi folosite datele de contact ale Bookster mentionate pe Site.

10.4. Pe langa o evaluare realista critica, in momentul inscrierii unei Recenzii, Utilizatorul va adauga si un Rating relevant pentru Material. Recenziile, impreuna cu Rating-urile corespunzatoare lor, vor influenta Rating-ul general al Materialului. Rating-ul general va fi reprezentat de un numar listat care apare sub titlul fiecarui Material. Astfel, o Recenzie insotita de un Rating mare va conduce la o crestere a Rating-ului general, iar o Recenzie insotita de un Rating mic va conduce la o scadere a Rating-ului general.

10.5. Cand o Recenzie/Comentariu este semnalat de catre un Utilizator ca avand un continut inadecvat, dintr-o perspectiva strict subiectiva, acest continut este examinat cu atentie de catre Bookster pentru a determina daca incalca acest Document. In masura in care se constata o incalcare a conditiilor stabilite prin prezentul Document, textele respective vor fi eliminate din Site.

10.6. In cazul in care Bookster constata incalcarea prezentului Document, acesta isi rezerva dreptul de a suspenda posibilitatea Utilizatorului de a inscrie Recenzii/Comentarii.

10.7. Recenziile si Comentariile sunt generate de Utilizatori si Bookster nu este in niciun fel responsabil pentru continutul acestora si nu are obligatia de a le verifica sau cenzura. In cazul in care un Utilizator constata ca anumite Recenzii/Comentarii incalca prezentul Document sau aduc atingere in orice fel drepturilor celorlalti Utilizatori, ordinii publice ori bunelor moravuri, acesta are obligatia de a comunica acest fapt catre Bookster, care va face verificarile necesare, putand, la libera sa alegere, decide mentinerea, modificarea sau eliminarea textului in discutie.

11. Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal

11.1. Pentru ca Utilizatorii sa poata utiliza Platforma Bookster este necesara prelucrarea de catre Bookster a unor date cu caracter personal ale Utilizatorilor. Acestea vor fi prelucrate in conformitate cu Politica de prelucrare a datelor cu caracter personal disponibila aici.

11.2. Bibliotecile prezente in Platforma Bookster au acces la datele cu caracter personal ale Utilizatorilor pentru scopul limitat al primirii comenzilor, pregatirii Materialelor pentru livrare si transmiterii confirmarii abonarii la respectiva Biblioteca. Bibliotecile sunt operatori de date cu caracter personal, care sunt in mod independent si separat raspunzatoare pentru modul cum prelucreaza datele Utilizatorilor. Pentru detalii despre prelucrarile de date efectuate de catre Biblioteci, Utilizatorul este rugat sa consulte informatiile puse la dispozitie de catre Biblioteci in Sectiunea 16 de mai jos, sau sa le solicite acestora astfel de informatii.

12. Erori, Inexactitati si/sau Omisiuni

Continutul Site-ului a fost alcatuit cu cea mai mare atentie pentru afisarea corecta a datelor si respectarea acuratetei informatiilor, astfel incat utilizarea Platformei Bookster sa fie o experienta cat mai placuta. Totusi, ocazional, pot exista informatii in Platforma Bookster care pot contine erori tipografice, inexactitati sau omisiuni, in ceea ce priveste imaginile, caracteristicile etc., pentru care, in limita permisa de lege, Bookster nu garanteaza si nu isi asuma responsabilitatea. Bookster nu garanteaza ca informatiile disponibile in Platforma Bookster sunt intotdeauna exacte, complete, lipsite de erori sau actuale. Platforma Bookster, Continutul, Materialele si informatiile cuprinse in aceasta sunt furnizate “asa cum sunt disponibile”, fara niciun fel de declaratii sau garantii exprese sau implicite, cu exceptia celor prevazute in acest Document. Bookster va incerca corectarea erorilor, inexactitatilor sau omisiunilor in cel mai scurt timp posibil.

13. Incetarea Contractului

13.1. Acest Document produce efecte pana in momentul in care este denuntat si/sau reziliat de catre Utilizator sau Bookster. Utilizatorul poate denunta in orice moment acest Document, daca nu mai doreste sa beneficieze de serviciile puse la dispozitie de Bookster, prin modalitatea indicata la art. 2.4. de mai sus.

13.2. De asemenea, daca in opinia Bookster, Utilizatorul nu a respectat orice termen sau prevedere a acestui Document, precum si daca Utilizatorul se angajeaza in orice utilizare ilegala, necorespunzatoare sau interzisa, cum ar fi inginerie inversa asupra oricarui software din Platforma Bookster, Bookster are dreptul de a rezilia unilateral acest Document in orice moment.

13.3. Totodata, daca Utilizatorul considera ca Bookster nu si-a indeplinit orice obligatie din acest Document, Utilizatorul va putea solicita rezilierea unilaterala a acestuia, cu un preaviz de 30 de zile calendaristice de la data la care Utilizatorul transmite catre Bookster solicitarea de reziliere. Pentru evitarea oricarui dubiu, Utilizatorul nu are dreptul de a rezilia acest Document in cazul neindeplinirii de catre orice Biblioteca a obligatiilor sale din Termenii si Condițiile Bibliotecii, rezolvarea acestui aspect urmand sa se realizeze exclusiv intre Biblioteca si Utilizator.

13.4. Prevederile de mai sus nu sunt de natura sa inlature raspunderea partii care, din vina sa, a determinat incetarea acestui Document. Incetarea acestui Document de catre un Utilizator sau de catre Bookster fata de un Utilizator va fi adusa la cunostinta Angajatorului, pentru scopul gestionarii colaborarii cu Bookster, cu respectarea legii aplicabile. 

13.5. Obligatiile si raspunderile partilor asumate si scadente inainte de data incetarii vor supravietui dupa incetarea acestui Document in masura permisă de lege. Utilizatorul va restitui imediat catre Bookster orice Materiale Imprumutate inainte de de incetare pentru ca Bookster sa le livreze Bibliotecilor relevante.

14. Forta Majora

14.1. Utilizatorul si Bookster nu vor fi raspunzatori pentru neexecutarea obligatiilor contractuale care le incumba, daca o astfel de neexecutare la termen si/sau in mod corespunzator, total sau partial este datorata unui eveniment de forta majora. Forta majora este evenimentul extern, imprevizibil, absolut invincibil si inevitabil.

14.2. Daca in termen de 15 zile de la data producerii lui, respectivul eveniment nu inceteaza, fiecare dintre Utilizator si Bookster va avea dreptul de a notifica cealalta parte de incetarea de plin drept a Documentului fara ca vreuna dintre ele sa poata pretinde celeilalte daune interese.

15. Litigii. Legea Aplicabila

15.1. Prezentul Document este supus legii romane. Eventualele litigii aparute intre Bookster si Utilizatori se vor rezolva pe cale amiabila sau, in cazul in care aceast lucru nu va fi posibil, litigiile vor fi solutionate de instantele judecatoresti romane competente, de pe raza municipiului Bucuresti.

15.2. Orice eventuală reclamație a Utilizatorilor referitoare la neconformitatea Materialelor comandate, se va îndrepta către Bookster, iar acesta va transmite către Biblioteca relevanta informațiile așa cum i-au parvenit, cu respectarea oricăror limitări rezultate din legislația aplicabilă privind protecția datelor cu caracter personal. In cazul unor dispute, de natura litigioasa sau nu, dintre Utilizator si Biblioteca, Utilizatorul va comunica direct cu Biblioteca, fara ca Bookster sa intermedieze respectiva relatie, Biblioteca fiind independent si exclusiv raspunzatoare pentru respectivele actiuni, inclusiv pentru prelucrarea datelor cu caracter personal ale Utilizatorilor, iar Bookster nu va avea nicio raspundere si nu va avea obligatia de a acorda asistenta in astfel de situatii.

16. Termenii si Conditiile Bibliotecilor

16.1. Aceasta Sectiune include Termenii si Conditiile Bibliotecilor inscrise in Platforma Bookster la acest moment, atat in ce priveste Imprumuturile cat si abonamentele. Utilizatorii sunt rugati sa consulte aceasta Sectiune inainte de a plasa orice comanda de Imprumut la o anumita Biblioteca. Prin plasarea unui Imprumut, Utilizatorul este de acord sa accepte acest Document, inclusiv Termenii si Conditiile Bibliotecii de la care efectueaza Imprumutul. Orice modificare a acestei Secțiuni a Documentului si a Termenilor si Conditiilor Bibliotecilor incorporati in Document prin link-urile de mai jos va fi aplicabila imediat, sau la data indicata de Biblioteca respectiva, fara ca Bookster sa aiba obligatia de a notifica Utilizatorul despre aceasta. Lista Bibliotecilor inscrise in Platforma Bookster este disponibila in orice moment pe Site. Bookster poate decide in mod independent in orice moment sa elimine sau sa adauge Biblioteci pe Platforma Bookster, astfel ca Bibliotecile care vor oferi Materialele spre Imprumut sunt cele indicate pe Site la momentul efectuarii fiecarui Imprumut.

16.2. Bookster actioneaza doar ca un intermediar si nu este raspunzator pentru Termenii si Conditiile Bibliotecilor si pentru respectarea de catre Biblioteci a prevederilor acestora.

Termenii si conditiile (regulamentele de functionare ale) Bibliotecilor:

Biblioteca Booklover
Biblioteca Prometeu
Biblioteca Asociatia Educatie pentru Toti Copiii
Biblioteca Bookuriei
Biblioteca Judeteana „I.G.Bibicescu” din Mehedinti
Biblioteca Universitatii „Vasile Alecsandri” din Bacau
Biblioteca Judeteana „Antim Ivireanul” din Ramnicu Valcea
Biblioteca Judeteana „G.T. Kirileanu” din Neamt
Biblioteca INACO
Biblioteca Fundatiei „Imi pasa”
Biblioteca Exclusiv pentru frumos
Biblioteca Oraseneasca „Kovásznai Városi Könyvtár” din Covasna

17. Independenta Termenilor

17.1. In cazul in care una din dispozitiile acestui Document se considera a fi nelegala, nula sau neaplicabila de catre orice instanta de judecata competenta, nulitatea unei astfel de prevederi nu va afecta valabilitatea celorlalte prevederi ale acestui Document, care raman in vigoare.

17.2. Neexercitarea sau neexecutarea oricarui drept prevazut de lege sau a oricarei prevederi a acestui Document nu va constitui o renuntare la respectivul drept sau la respectiva prevedere.

18. Acceptarea Expresa

Utilizatorul declara ca a luat la cunostinta, a acceptat si este de acord cu urmatoarele clauze din acesti Termeni si Conditii: art. 3.1 legat de calitatea Bookster; art. 3.3., 5.7, 6.4., 7.2., 9., 10.7. 16.2 – legate de limitarea raspunderii; art. 2.5., 2.6., 10.6. – legate de denuntarea unilaterala si suspendare; art. 12 - erori, inexactitati si/sau omisiuni; art. 13 - incetarea contractului; art. 15 – litigii si legea aplicabila, art. 16 – Termenii si Conditiile Bibliotecilor.

19. Detalii de Contact

Intrebarile cu privire la acest Document pot fi transmise la adresa de e-mail citesc@bookster.ro, sau la adresa postala indicata la inceputul acestui Document. Vom depune toate eforturile pentru a raspunde Utilizatorilor in cel mai scurt timp, prin acelasi canal de comunicare prin care ne-a contactat, sau prin altul indicat de Utilizator. Utilizatorul poate sa sesizeze Bookster la aceleasi detalii de contact si cu privire la orice activitati cu aparenta neconforma observate pe Platforma Bookster.

Data ultimei actualizări a Termenilor si Conditiilor Bookster: 02 noiembrie 2022.